KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka

"Biblioteka jest wielka przez swą gościnność, nie przez swe rozmiary..."

(R. Tagore).


O bibliotece

Biblioteka szkolna znajduje się na parterze budynku szkoły na ul. Szpitalnej 5 / 7, w dostępnym miejscu, po lewej stronie od wejścia głównego, w sali numer 22, tuż za portiernią i pokojem nauczycielskim.
Zbiory biblioteki szacuje się na około 9000 egzemplarzy. Część z nich, umieszczonych w księgozbiorze podręcznym, dostępna jest tylko na miejscu, jednak sporo z nich można wypożyczyć do domu.
Choć większość stanowią nuty, to do dyspozycji uczniów i grona pedagogicznego jest również kilka płyt cd oraz duża ilość pozycji biograficznych a także słowników i encyklopedii z zakresu muzykologii.
Biblioteka posiada katalog alfabetyczny działowy pozycji, które ma w swoich zbiorach, katalogi utworów niesamoistnych wydawniczo a także kilka kartotek tematycznych.
W bibliotece systematycznie tworzone są gazetki ścienne i wystawki związane z ważnymi świętami, rocznicami, wydarzeniami, zamieszcza się tam też informacje o książkach.
Opiekunem biblioteki jest nauczyciel – bibliotekarz mgr Beata Łucka.

Kontakt

tel.: 42 674 45 05 (SEKRETARIAT - z prośbą o przekierowanie do BIBLIOTEKI)

kom.: 730 - 060 - 922

e-mail: biblioteka@psm.elodz.edu.pl

- czynne tylko w godzinach pracy biblioteki -

Godziny otwarcia:*

Poniedziałek 14. 00 – 18. 45

Wtorek 14. 00 – 18. 45

Środa 14. 00 – 18. 45

Czwartek 14. 00 - 18. 45

Piątek 8. 30 – 12. 00

*z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od zajęć (ferie, wakacje) oraz tych ustanowionych przez Dyrektora szkoły - informacje o dniach, w których BIBLIOTEKA jest nieczynna zamieszczane są zawsze w zakładce "Ważne informacje”!

Zapraszamy !!!

Regulamin biblioteki

Procedury działalności biblioteki w okresie pandemii COVID-19

 

Wykaz nowości biblioteki za rok szkolny 2019/20